Radiomast i Helsingborg

Kulturminister Alice Bah Khunke: Stopp tills vidare

Uppdaterad 2016-10-26
Regeringen meddelade före sommaren 2015 att den inte tänker gå vidare med frågan om digital marksänd radio. Det betyder att förslagen i den utredningen som i december 2014 presenterades av den särskilda utredaren Nina Wormbs läggs på is tills vidare.

Regeringen menar att det finns frågor som är olösta, till exempel när det gäller digitalradions räckvidd och robusthet, och hänvisar till olika remissinstanser.

I digitalradioplanen föreslogs att de svenska radiosändningarna (med närradion undantagen) skulle övergå från FM till DAB+ år 2022 eller senast år 2024. För att planen skulle verkställas krävdes det att särskilda villkor skulle vara uppfyllda, på ungefär samma sätt som processen har genomförts i Norge.

Efter remissbehandling under våren där huvuddelen av remissinstanserna var positiva till förslaget, medan andra var starkt emot, och efter en kritisk rapport från Riksrevisionen, beslutade alltså regeringen att avvakta med frågan.

Samtidigt finns redan tillstånd för de privata radiobolagen att sända 25 kanaler i ett digitalt marknät. Tillstånden gäller i 8 år och sändningarna kan starta omgående. Privatradion har dock beslutat att avvakta på grund av den oklarhet som man anser att regeringens beslut har skapat när det gäller den svenska radions framtid. Myndigheten för press, radio och tv har för tredje gången gett den kommersiella radion uppskov med starten de digitala sändningarna. Det startdatum som nu gäller är 1 oktober 2017.

Riksrevisionens rapport har behandlats av Konstitutionsutskottet och riksdagen beslutade i början av 2016 att lägga utskottets betänkande till handlingarna.

Samtidigt som frågan om det digitala marknätet i Sverige placerats i ett vänteläge fortsätter utbyggnaden av digitalradio i ett antal europeiska länder.

Sveriges Radio sänder ett antal kanaler i DAB-nätet som når cirka 35 procent av befolkningen. Dessa sändningar är fortfarande att betecknas som försök, även om de har pågått under lång tid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".