1 av 9
Öjabys Sandra Pooyan och Simon Bengtsson intervjuas av programledare Kim Ohlsson efter vinsten. Foto: Lennart Nilsson / SR
2 av 9
Hela Åbys hejarklack skriker sina hejarramsor. Foto: Lennart Nilsson / SR
3 av 9
Åby skola hade gjort flera färgglada planscher till sina lag. Foto: Lennart Nilsson / SR
4 av 9
Öjaby skola var på plats för att stötta. I frontraden sitter även Öjabys tre experter. Foto: Lennart Nilsson / SR
5 av 9
Ola Karlsson hade handen på knappen och tävlade för Åby skola. Foto: Lennart Nilsson / SR
6 av 9
Hela vinnarlaget Öjaby skola 5B. Överst från vänster Amanda L, Amanda M, Adam. Nedre raden Sandra och Simon som vann kvartsfinal 2 i Vi i femman. Foto: Lennart Nilsson / SR
7 av 9
En av de tävlande för Åby skola väntar på att få köra igång. Foto: Lennart Nilsson / SR
8 av 9
Producent Carina Bergqvist peppar publiken innan kvartsfinal 2 drar igång. Foto: Lennart Nilsson / SR
9 av 9
Programledare Kim Ohlsson till vänster och domare Karsten Nilsson till höger är igång. Foto: Lennart Nilsson / SR

Öjaby skola segrade över Åby skola

Öjaby skola 5B från Växjö vann över Åby skola 5 på bortaplan i Rottne den 21 januari. I spetsen för Öjaby skola tävlade Simon Bengtsson och Sandra Pooyan och de tävlade mot Åbys Ola Karlsson och Linnéa Forss. Öjaby skola tog ledningen redan under första snabbfrågorna och ledde med då 3-1. Matchen blev därefter oerhört jämn.

När det var dags för stegen var ställningen 12-11 till Öjaby och de valde att svara på 5-poängsnivån. Frågan handlade om en svensk byggnad som var 110 i diameter och 85 meter hög. Laget svarade Kaknästornet och fick fel. Åby skola lades sig på 3-poängsnivån men satte inte heller rätt svar utan gissade på Uppsala domkyrka. Rätt svar var Globen.

Det innebar att Öjaby skola 5B tog hem segern och får möta Högstorpskolan 5A i semifinal 1 den 2 februari. Det blir alltså Växjöderby då!


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".