15/10 Torsdag Gotland efter Nordostpassagen


Ola Skinnarmo hemkommen från en expedition i Nordostpassagen
(ca 8:15)
Nu ska han sprida ''Mer energi på Gotland''. Under sin föreläsning berättar han bland annat om mental styrka och målfokusering i vardagen utifrån sina äventyr. Men Skinnarmo har även svar på frågor om isbjörnar, förfrusna fingrar, toalettbesök på nordpolen, och klimatförändringar.

Inkontinens på Gotland
(ca 6:45)
Gotland är en av de kommuner som visar bäst resultat när det gäller att utreda inkontinens i Sverige. Var tionde gotlänning har problem med urinläckage, var sjätte är kvinna.
- Vården har satt ner foten, säger distrikstsköterska Gunilla Örndén. Nu gör man individuella utredningar för de som har problem innan man väljer behandling varav träning fungerar för alla, gammal som ung, enligt Gunilla Örndén.

Klyftor mellan kyrka och folk undersöks
(ca 7:45)
Frågan om det finns en klyfta mellan kyrkan och folket, stod i fokus när Elisabeth Arborelius, docent i psykologi vid Karolinska institutet och sedan 2003 präst i Stockholms stift, kom till studion. Hennes avhandling som lades fram under våren 2009 har väckt en hel del debatt och uppmärksamhet.
- Om hälften av svenska kyrkans präster har en inriktning som svenska folket inte är intresserade av så kan det vara ett problem för kyrkan, säger prästen och docenten Elisabeth Arborelius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".