1 av 4
Lauri Pappinen. Foto: Kirsi Blomberg
2 av 4
3 av 4
Jörgen Wessman och Mikael Schultz diskuterade Berlinmuren och kalla kriget under morgonen med oss. Foto: Jael Söderlund SR/Gotland
4 av 4
Pernilla Hellqvist, Joakim Sjögren och Jakob Bohlin berättade om kvällens manifestation. Foto: Jael Söderlund SR/Gotland

Måndag 9/11 20 år sedan muren i Berlin föll

20 år sedan muren i Berlin föll
(ca 7:40)
Muren föll 9 november 1989 och därmed försvann även järnridån. Berlin-Muren byggdes natten mellan den 12 och 13 augusti 1961. Den byggdes av DDR med tillstånd från Sovjet för att hindra DDR:s invånare att fly. Berlinmuren är den symbol som man mest förknippar med Kalla Kriget. I Studion hade vi samtal om detta med Jörgen Wessman, tysk konsul på Gotland, och Mikael Schultz, lärare på högskolan.

Internationella dagen i Hemse
(ca 7:15)
Idag klockan 13 startar den Internationella dagen i Hemse. Man har ett välplanerat och gediget  program för dagen. Åsa Akre berättade om detta.

Ardin firade fars dag i Hemse
(ca 7:20)
I går var det farsdag, men alla pappor blev inte uppmärksammade. En bortglömd pappa var Tomas Ardin som åkte till Hemse för att hitta något positivt denna speciella dag.

Manifestation mot rasism
(ca 8:20)
I kväll anordnas en manifestation mot våld och rasism. Det handlar om att minnas Kristallnatten, koncentrationslägren och förföljelserna mot utsatta folkgrupper. Samtliga gotländska ungdomspartier är med och Rädda barnen.
Dags för kuraskymning idag
(ca 8:45)
Idag är det dags för Kuraskymning. Det handlar om att man på flera tusen platser runt om i norden har högläsning, på sina respektive språk och lyssnar till högläsning av en och samma specialskrivna text.

Gotländska smaker i ost
(ca 8:50)
Lauri Pappinen från Gutevin har försett Falbygdens ost med saffransbrännvin för att de ska kunna tillverka en ny prästost (Morfars brännvinsost) till jul. Pappinen tror att det inte är en engångsföreteelse, utan hoppas på en fortsättning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".