1 av 2
Göran Hoas, Joakim Åstrand (förvånad) och Margareta Hoas betraktar den ekologiska granen. Foto: Jael Söderlund SR/Gotland
2 av 2
Veronica Östling gör kola. Foto: Jael Söderlund SR/Gotland

Fredag 18/12 Julpyssel med God Morgon Gotland

Julkalendern
(6:49)
Del 18 av julkalendern och dagarna tickar ner till julafton.

Jul utan sjukdom
(ca 7:15)
Antal fall av svininfluensan fortsätter att minska i Sverige, så vi får hoppas att de flesta nu kan fira jul utan svininfluensa.

Julpyssel i köket på Radio Gotland


(ca 7:45-9:00)
Kola
Matkonsulten och dietisten Veronika Östling kom till radions kök och gjorde knäck och julkola, världens godaste enligt henne själv.

Granar
Margareta och Göran Hoas, som är de första i Sverige att odla ekologiska julgranar, berättade om granar och åt kola.

Julkort
Postchefen på Gotland, Ronny Larsson, berättade att det ännu inte är för sent att skicka iväg julkort innan jul. Men då ska ett vanligt frimärke sättas på.

 • Änglakola
  100 g smält smör elller margarin
  1 1/2 dl socker
  1 1/2 dl ljus sirap
  4 msk kakao
  1 msk vaniljsocker

Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull och sjud smeten i 5 minuter under ivrig vispning. Häll upp smeten i en bakplåtspappersklädd fyrkantig form. Låt stelna och klipp eller skär sedan i lagom mumsbitar. Vira in kolorna i smörpapper.

 • Fin Knäck
  50 g sötmandel
  1,5 msk smör eller margarin
  2 dl socker
  2 dl ljus sirap
  1,5 dl vispgrädde

Skålla och skala och hacka mandeln. Blanda smör, socker, sirap och grädde i en tjockbottnad kastrull. Koka och rör tills en droppe smet i kallt vatten kan formas till en kula. Blanda mandeln och häll upp i formarna. Låt stelna på sval plats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista