1 av 7
Spelutvecklingsstudenterna Carolina Lindblom och Kristoffer Hjort. Foto: Frida Fernqvist/SR Gotland
2 av 7
Hålet in till latrinrummet på Katarinavägen. Foto: Per Widerström
3 av 7
Latrinrummet mäter 3.5 gånger 1.5 meter. Foto: Per Widerström
4 av 7
Lars Åke Johansson, Hans Blomberg och Bertil Blomberg är tre tågentusiaster. Foto: Frida Fernqvist/SR Gotland
5 av 7
Studentkåren Rindi på Gotlands högskola tappar medlemmar. Foto: Frida Fernqvist/SR Gotland
6 av 7
Idag är det precis 50 års sedan som de sista ordinarie tågen gick i trafik på Gotland.
7 av 7
Arkeologiska fynd. Foto: Henrik Wallenius/SR Gotland
Torsdag 30/9 2010

Tågtema, svampar, arkeologer och studenter

Idag är det precis 50 års sedan som dom sista ordinarie tågen gick i trafik på Gotland. Knappt 100 år hade vi tåg på Gotland. 1878 öppnades en järnväg för allmäntrafik på ön. Vi besöktes av Lars Åke Johansson, Hans Blomberg och Bertil Blomberg, tre tågentusiaster, som berättade om tågets historia.  De sista spåren revs upp 1964. Ett tågset ställdes upp i Romakloster. När det blev tal om att återlämna det till Järnvägsmuseum 1972 bildades Föreningen Gotlandståget.

Arkeologen Per Widerström har krypt ner i en 800 år gammal latrinkammare. Han förklarade vilka fynd man kan göra i en sådan och hur man bevarar det man hittar. Han berättade också om att det faktiskt ligger en stad under Visby. Just nu blottar sig en husgrund på mellangatan som intresserat arkieologerna speciellt.

Vi har också besökt högskolan och pratat med studenter.  För Studentkåren Rindi tappar medlemmar, eftersom det inte längre är obligatoriskt att vara medlem. Omkring 800 studenter är med nu, mot 3069 förra året. Men de vi pratat med tycker att kåren är viktig, både för att man får rabatter, men också för att aktiviteterna bidrar till en bättre sammanhållning på högskolan.

Hörs igen i morgon, då är det fredag!

/Morgongänget

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".