fredag 1/10 2010

Gotland-Baltikum, Fairtrade Island och helg

I morgon, den 2:a september, firar föreningen Gotland-Baltikum sitt 20 års jubileum. Föreningen bildades för att uppmärksamma de 11 000 flyktingar som kom till Gotland under åren 1944-1945. Och intresset för de baltiska länderna är stort bland gotlänningarna. Vår reporter Frida Fernqvist begav sig till Almedalsbiblioteket för att träffas med Margit Söderberg, som är ordförande för föreningen Gotland-Baltikum.

Vi hade även en mycket duktig energikonsult Peter Karlsson i vår studio. Han berättade nämnligen varför det är viktigt för företag att minska sina energikostnader.

I morgon klockan halv 12 invigs Visbydagen - Kultur i natten 2010. Det kommer bli allt från skräckfilmsvisning i ruin till modevisning, maskerad och kakätande. Å så ska ju Gotland få sitt diplom, vi är ju utsedda till en Fairtrade Island. Det händer genom en cermoni på Södertorg. 36 kommuner i Sverige är diplomerade sedan tidigare, och nu är det alltså äntligen Gotlands tur! I studion hade vi Isabel Enström, som är Fairtrade ambassadör, och Anders Lindholm, som jobbar på ledningskontoret på Gotlands kommun. Båda sitter med i styrgruppen för Fairtrade Island.

Ja, mycket är det som händer i Visby under det närmsta dygnet, så mycket att vi inte kan hålla koll på allt... Därför bjöd vi in en av samordnarna, Gun Westholm.

Och sist men inte minst hade vi Afrogaist. Det är gotländska kvinnor i alla åldrar som tillsammans skapar häftig musik med hjälp av afrikanska trummor.

Trevlig helg önskar Morgongänget er alla!