I vissa kommuner har pengarna för snöröjning tagit slut, men än så länge är det ingen fara på Gotland. Men snöröjarna har fått jobba för högtryck i en vecka. Foto: Elin Ericsson/Arkiv
Torsdag 2/12 2010

Bråda tider för öns snöröjare

9:34 min

Snöröjarna har fått jobba för högtryck de senaste dagarna. De ansvariga för innerstaden har redan gjort två hela utkallningar, vilket innebär att alla kallas ut för att jobba. Anders Juhlin, ansvarig för vägunderhållet i Visby och Vibble berättar om deras jobb.

Också utanför Visby har snöröjarna haft fullt upp. Ulf Almgren, ansvarig för vägarna utanför Visby berättar att de redan har gjort tre hela utkallningar i år, alltså att alla entreprenörer är ute och jobbar eftersom det är så mkt att göra. En utkallning kostar i snitt 250 000 kr. Anders Juhlin vill uppmana alla trafikanter att tänka till lite när snön har lagt sig och att inse att det är stor skillnad på sommar- och vinterväglag.

I vissa kommuner i landet har snöröjningen kostat så mycket att pengarna redan tagit slut. Men än så länge är det ingen fara här på Gotland. Det förklarar Bertil Klintbom, förvaltningschef för samhällsbyggnadsförvaltningen. Budgeten för snöröjning är 7 miljoner kronor per säsong och än så länge finns det mycket pengar kvar.

Förra årets vinter fick förvaltningen dock söka extra anslag på 9 miljoner kronor.

Hörs imorgon!

/Morgongänget

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista