Vinnande recept?

Paret Carl-Fredrik och Sara Matthing har lagat en av rätterna som har gått till semifinal i tävlingen "Årets hemmakock". Med lite tur så blir deras bidrag ett av fyra, som går vidare till finalen som hålls i Stockholm.
Här är recepten på deras buttu och chokladsufflé.

Varmrätt - Buttu

Ca 45 min

1 st piggvar,  med huvud och allt, orensad
Grovt salt, gärna med rosenblad och andra kryddor
Färskpotatis
Kokta färska rödbetor
Sockerärtor
Grön sparris

Varm citronsås:
1 citron
1 dl grädde
2 dl crème fraiche
0,5 fiskbuljongtärning
1 msk citronsaft

1. Lägg den hela fisken (med huvud och allt /orensad) i en ungssäker form. Formen fylls med grov salt under fisken. Strö även salt på fisken.  Använd gärna ett salt med rosenblad och andra kryddor. Sätt in i ugnen  ca 30-35 min beroende på fiskens storlek i ca 200 grader.
Koka den färska potatisen samt de färska rödbetorna, sockerärtor samt grön sparris.

2. Citronsåsen: skala citronskal tunt, koka detta i ca tre minuter. Hacka sönder och blanda med resterande ingredienser, värm upp.

Efterrätt - Chokladsufflé

6 port.
30 min, varav 10 i ugnen.

Chokladsufflé:
1 dl vispgrädde
100 g mörk choklad (70%)
0,5 krm salt
3 st ägg
2 msk strösocker
 
Garnering:
3 dl Grädde
Färska frukten

Till formarna:
smör
strösocker

Servering:
300 g färska jordgubbar och blåbär
florsocker

1. Sätt ugnen på 175°C.
2. Ta fram 6 st formar som rymmer ca 1,5 dl och tål ugn. Har man något större formar så kan man ta färre antal formar.
3. Smörj formarna med smöret och strö socker i dem, så mycket socker som fastnar i smöret. Ställ formarna i frysen.
4. Häll grädden i en kastrull och låt den koka upp. Dela under tiden chokladen i mindre bitar. Ta kastrullen från plattan och lägg i chokladen. Rör om tills chokladen smält och du fått en krämig chokladsmet. Rör ner saltet.
5. Dela äggen i äggulor och äggvitor, ett i taget. Häll äggvitorna i en vispskål och äggulorna vispas ner en i taget i chokladsmeten.
6. Vispa marängsmeten: Vispa äggvitorna till ett tjockt skum med elvisp och tillsätt därefter strösockret, rör om försiktigt först (med elvispen) och fortsätt sedan vispa med elvisp på högsta hastighet till smeten blir fast igen. Det ska gå och vända upp och ner på vispskålen utan att smeten rör sig.
7. Blanda sedan ner marängsmeten i chokladsmeten försiktigt. Det är viktigt att man rör ner detta väldigt försiktigt och till en början nästan vänder ner, snarare än rör ner, sedan kan man röra lite mera på slutet tills det blir en jämn smet.
8. Fördela smeten i formarna. Formarna kan fyllas nästan upp till kanten, men ha gärna en centimeters marginal upp till kanten eftersom de höjer sig lite i ugnen.
9. Till hit kan chokladsuffléerna förberedas om man vill. Ställ i så fall in dem i kylen där de kan stå upp till 4 timmar (ev. längre, har ej testat).
10. Grädda mitt i ugnen i 175°C i 10-12 minuter. De ska vara gräddade på ytan med rinniga inuti. Mot slutet höjer sig suffléerna lite grann i ugnen och då är de klara.
11. Ställ ugnsformarna på ett fat och lägg jordgubbar och blåbär bredvid. Mixa lite av jordgubbarna till en kall sås och droppa över. Sikta florsocker över.

Servera med vispad grädde.