1 av 3
Somar al Naher utanför Stadshuset i Stockholm där hon jobbar. Foto: Olga Shadura/SR Gotland.
2 av 3
Magnus Martinsson på en konsert med death metalbandet "Grave"
3 av 3
Marie Slotte har bott i Stenkyrka i 2 år. Det är öns harmoni som dragit henne hit. Foto: Olga Shadura/SR Gotland.

Blir vi fler på Gotland?

"Det är Magiskt att komma hit!"
6:51 min

Vi vill bli fler på Gotland, 65 000 invånare fram till år 2025, är Region Gotlands mål. Idag är vi drygt 57 000 gotlänningar och det innebär att vi måste öka med 8000. Låter det verkligt eller är det alldeles för optimistiskt?

I vår miniserie försöker vi att lista ut, vad det är som behövs för att få gotländska ungdomar stanna hemma och fastlänningar flytta till ön. 

Somar al Naher ville plugga...

Gotländska Somar al Naher, som en gång i tiden var studieombudsman inom SSU i Visby, flyttade till Stockholm för 7 år sedan. Nu jobbar hon som borgarrådssekreterare i Stadshuset.

Magnus Martinsson ville se världen...

Magnus Martinsson flyttade från Gotland för 6 år sedan. Han tycker att det kan vara svårt att göra det man vill och samtidigt tjäna pengar när man bor på ön.  Magnus är nu gitarrist i death metal-bandet "Grave".

...och Marie Slotte ville ha harmoni.

Den här nybakade gotlänningen flyttade till Stenkyrka för 2 år sedan. Och den här historien tar sin början i mitten på 90-talet, då Marie från Stockholm besökte Fårö för att laga mat på en kurs... Och då kände hon direkt: "Det är här jag ska bo!" Och några år senare hade hon och hennes man köpt ett hus i Stenkyrka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".