1 av 3
Ekoodlaren Sten Rosvall vid sitt Speltvetefält i Halla Foto Lasse Ahnell Sverigesradio Gotland
2 av 3
Spelt-vete i gotländskt fält. Foto Lasse Ahnell SR/Gotland
3 av 3
Emmervete i fält hos Sten Rosvall, Halla Gotland Foto Lasse Ahnell SR/Gotland

Ekologisk odlling skyddar mot gulrost

8:13 min

När gulrosten slår till kan de ekologiska odlarna inte bespruta grödan. Men de spannmålssorter som ekobönderna på Gotland odlar är ändå inte lika känsliga mot sjukdomen. Orsaken är att ursprungliga sorter som det 2000 år gamla Speltvetet åter används. Här är det inte en monokultur utan ett utsäde med stora variationer  och olika raser. Dessutom sprids inte gulrosten lika lätt på de långa stråna som inte är stråförkortade. Det hävdar Sten Rosvall, som är ekologisk jordbrukare och ordförande i föreningen Gutekorn. 

Det var 1965 som man i Ragnar Petterssons åker vid Kaupungs i Ardre hittade ett tiotal ursprungliga och ålderdomliga sädesslag. Vid närmare efterforskning med ny utrustning på nittiotalet konstaterade forskare att sädesfynden som då fanns hos Artdatabasen innehöll betydligt fler sädesvariationer och utifrån dessa pågår nu uppodling till nytt utsäde. Sten Rosvall konstaterar att det tagit mellan 10 - 16 år att få fram tillräckligt många frön för att så en hel åker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista