Dom här är nominerade till "Årets daling" 2010

David Stenquist, Mockfjärd, för hans arbete med att hjälpa dom fattiga i Estland. Han har under flera år åkt med egen buss till trakten kring Viljandi med mat och kläder som han har samlat in i samarbete med Viljandis vänförening.

Kerstin Rosendal, Malung, Det hon gör för nysvenskar här i Malung är beundransvärt. Hon har även hjälpverksamhet i form av "Marta & Maria" dit vi kan lämna in kläder mm, som sedan sändes till behövande.

Jeannie Lundqvist, Korskrogen utanför Avesta, där hon driver ett familjehem. Hon gör allt för alla barn, såväl sina egna som andras, finns alltid där för vänner när det är något och hon tar sig tid. Hon har tre egna barn. De ha dessutom barn som bor hos de som familjehem, en på 17 år, en på 15 år, två systrar på 10 respektive åtta år, samt ett annat syskonpar på 7 respektive 4 år. Att vägleda och finnas för alla barn bör belönas.

Sofi Engelcrona som har nästan helt på egen hand drivit igenom så vi har fått en såååå efterlängtad Fritidsgård här i Bjursås till våra ungdomar i åldern 12-16 år, som vi har saknat i så många år. Det är en mycket uppskattad och välbesökt fritidsgård, då det inte finns något annat för våra fina ungdomar. Hon har lagt ner hela sin själ i detta och gjort ett enormt jobb, både med lokal ekonomi m.m, hon fixar schema så vi andra föräldrar bara kan gå dit och göra våra pass.

Peter Nilsson från Grycksbo som årets Daling, just därför att han varje år så länge jag kan minnas har jobbat ideellt för att hjälpa andra människor. Han har alltid plogat och spolat bandyplanen i Grycksbo, dag som natt utan att ens tänka på att ta betalt, han har varit tränare i Falu BS ungdomsbandy några år och han plogar även vägar och andra människors gårdar, bara för att hjälpa dem som kanske inte kan ta sig ut och göra det på egen hand. Idag hjälper han även hela byn med plogning dag som natt. Peter är en fantastisk man som alltid ställer upp på alla, vad saken än gäller.

Siw o Helmut Blixt Cherny i Ludvika för deras otroliga uppoffring för barn o gamla i Lettland. Även familjer som är behov av kläder och hushållartiklar får hjälp. Det är inte bara insamling av kläder utan det är sjukhussängar, rullatorer, rullstolar, blöjor mm mm för behövande i Lettland.

Stefan Reuterwall, föreståndare på Fritidsgåden Dölgården i Malung.

Stefan har i mer än 25 år jobbat för och med Malungs ungdomar på ett föredömligt sätt. Han har alltid låtit ungdomarnas bästa gå före allt annat. Trots att han gått hem för dagen från jobbet så slutar han inte tänka på hur man kan utveckla och förbättra verksamheten för ungdomarna och denna glöd finns kvar och brinner starkare än någonsin efter mer än 25 år.

Stefan har aktivt jobbat mot droger och har gjort en teater med ungdomar som hette På Gränsen som blev så populär att dom fick åka till Stockholm och spela upp den. Medverkade gjorde Bl.a Malungsmusikern Johan Eriksson och Mia löfgren (f.d rednex sångerskan). Teatern handlade om droger och dess fördärv.

Stefan har kämpat för ungdomsgården i alla väder och är han anledningen till att den idag är en av länets finaste och mest välskötta ungdomsgårdar.

Folkparkschefen i Hedemora Tommy Ander. Han har ordnat söndagsdanser för mogen danspublik på söndagar kl 18-22 sen 1976. På somrarna blir det danskvällar i Stjärnsund. Han lägger ner ett helhjärtat engagemang på oss som tycker om att dansa. Mycket bra orkestrar, trevlig dansant publik söker sig till Hedemora från hela mellansverige. Vi dansare är verkligen rädda om eldsjälen Tommy som alltid har glimten i ögat.. Han är verkligen värd all uppmärksamhet som han kan få.

Dharmesh Gandhi, våran trogna räddare i nöden. Han och hans fru står med sin grillköks-husvagn på stora torget i Falun och säljer korv och hamburgare till hungrigt folk. Han har den bästa snabbmaten i stan enligt mig och många andra. Gandhi som alla kallar honom, är en trevlig och social man som inte tackar nej till en konversation när det är mindre köer. Ståendes där på torget serverar han massor , inte minst på fredag och lördag kvällarna när unga och vuxna är på väg hem från krogen. I 24 år har han drivit sitt grillkök ibland i kamp mot kommunen som inte förstår hur mycket han betyder för oss.

Kerstin Björk i Lima. Hon är en trebarnsmor och är 68 år ung. Sedan 1978 har hon skött om en för henne och övriga familjen helt utomstående förståndshandikappad. Idag är han 77 år och behöver hjälp med allt från daglig hygien med blöjbyten till tröst och godnattsaga. Kerstin gör och har gjort en fantastisk prestation i hela 32 år. Hon är alltid glad, positiv och full av bus. Det mesta med skratt och kramar.

Anneli Jangengård-Fogelberg i Ludvika.  Anneli, som just nu har två jobb, ett hus, 2 tonårsbarn och som själv lider av fibromyalgi är verkligen värd "Årets Darling". Hon hämtar, skjutsar för handling, lagar mat, städar, tvättar, putsar fönster och byter gardiner åt mig. Själv behöver jag bara sitta och vila min höft. Hon kommer även att ställa upp för sin mamma ett antal veckor efter operation.

Bernt Jansson, Borlänge, som åkte över till Estland med en lastbil fylld med möbler och hygienartiklar till en trebarnsfamilj i  Estland. Deras hus hade brunnit ner och dom stod på bar backe.

Täpp Lars Arnesson i Malung till Årets Darling. På den egna hemsidan (http://www.larsofscandinavia.com) beskriver han sig som en fåraherde i frack, en man med knätofsar under jeansen. Täpp Lars är en viktig bevarare av gamla dalatraditioner. Han driver Arvselens fäbod på sommaren och syr fårskinnspälsar under vintern. Där emellan arrangerar han fester och kulturupplevelser, skapar teater och film, håller föredrag och kurser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".