Filosofin bakom samernas förlorade rättigheter

Nu finns en filosofisk förklaring till att samerna har gått miste om sina rättigheter. Har du ingen makt har du heller ingen rätt. Det hävdar docent Staffan Källström vid Uppsala universitet.
Den dominerande samhällsfilosofin under 1900-talet kallas Uppsalafilosofin och den präglar våra makthavare och jurister än idag. Förklaringen till dom förlorade samiska rättigheterna kan finnas i Uppsalafilosofin som har fostrat svenska politiker och jurister. - Det vi brukar kalla för Uppsalafilosofi, eller rättsrealism som det heter i juridiken, präglar mycket av svenskt politiskt arbete fortfarande – oberoende av vilken politisk gruppering som sitter vid makten, säger Staffan Källström. - Samhällsnyttan är övergripande och då kommer saker som äganderätt och hävdvunna rättigheter alltid i bakvatten, säger Källström.
  • Tror du vi har Uppsalafilosofin att skylla för att samerna inte har äganderätt till sina marker? - Uppsalafilosofins politiska betydelse under 1900-talet har påverkat att samernas rättigheter inte har beaktats. Men man får också tänka på faktorer som socialdarwinismen som handlar om vilken grupp som är den starkaste i samhället. Det har påverkat ursprungsfolk i hela världen, säger Staffan Källström. - Samernas hävdvunna rättigheter har kommit på undantag tack vare Uppsalafilosofin, säger Staffan Källström.
  • Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
    Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista