Tåssåsens ordförande befarar fler vargar

En varg har i vinter oroat renägare i södra Jämtland. Tåssåsens sameby befarar att vargen bildar revir och börjar yngla av sig. - Det vore verkligen olyckligt, säger Olof T Johansson, ordförande i Tåssåsen.
Den så kallade Flåsjövargen i södra Jämtland har ställt till med stora problem för rennäringen. Hittills har 30 vargrivna renar som tillhör Tåssåsen och Handölsdalens samebyar hittats och nu begär Tåssåsen att vargen avlivas. - Om någon varg uppfyller kvalifikationerna för att avlivas så är den här. Det är en ung varghanne från ett sydligt revir som ställer till stor skada. Den har inget större genetiskt värde för vargstammen i Sverige heller, säger Olof T Johansson.
  • Vad ser du för scenario om vargen blir kvar? - Det är ytterligare en sten på bördan för oss. Vi har ju järv, lo, björn och kungsörn i området redan och dessutom få in en varg som skingrar renarna på ett helt annat sätt – det funkar inte bra, säger Olof T Johansson. Befarar föryngring Nu befarar Johansson att en vargtik också vandrar in i området och bildar par med den unga varghannen. - Det är ganska stor sannolikhet eftersom det här ligger i ett viltstråk där vargar kommer både från norr och söder. Skulle vi få en föryngring så vore det mycket olyckligt, säger Olof T Johansson.
  • Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
    Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista