Konflikten i Sattajärvi sameby fortsätter

Den 30-åriga konflikten i Sattajärvi sameby fortsätter. Länsstyrelsens senaste beslut om renskötseln i samebyn har överklagats. Flera rättsprocesser pågår just nu.
Det är över 30 års stridigheter om renskötseln i koncessionssamebyn Sattajärvi som ligger bakom - och konflikterna är långt ifrån lösta. Just nu pågår två parallella rättsprocesser om vem som ska få bedriva renskötsel, koncession, i samebyn och länsrätten har kommit med två helt olika domar i ärendet. Första domen För snart två år sen kom den första domen och den gav bröderna Herbert och Lars-Göran Sunna rätt att bedriva renskötsel i Sattajärvi sameby med total 1400 renar. Men veckorna innan domstolsförhandlingarna beslutade länsstyrelsen att den dåvarande renskötaren i samebyn Georg Larsson skulle få fortsätta. Det här beslutet överklagades och i somras beslutade länsrätten att det var Georg Larsson som skulle få tillstånd till renskötsel i samebyn. Flera ansökningar Länsrätten hade därmed inom loppet av drygt ett år kommit fram till två olika domar om vem som har renskötseltillstånd i samebyn. Efter det har Georg Larsson pensionerats och därmed så har frågan om renskötseltillstånd återigen blivit aktuell. När länsstyrelsen skulle ta beslut i höstas fanns det ansökningar från Herbert och Lars-Göran Sunna samt från Tomas Einarsson. Sunna överklagar Samernas riksförbund och de samiska ledamöterna i rennäringsdelegationen förordade att bröderna Sunna skulle få tillståndet men majoriteten i delegationen förordade Tomas Einarsson och det blev därmed Einarsson som fick tillståndet, eller koncession som det också heter, att bedriva renskötsel i Sattajärvi fram till 2006. Det här beslutet har nu Herbert och Lars-Göran Sunna överklagat via sitt juridiska ombud. Därmed är en tredje rättsprocess om renskötseln i Sattajärvi under uppsegling.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".