Länsstyrelse vill ha skyddsjakt på varg

Länsstyrelsen i Jämtland vill tillåta skyddsjakt på den så kallade Flåsjövargen i södra Jämtland - det här framkommer i ett yttrande från länsstyrelsen till naturvårdsverket.
Länsstyrelsen stödjer sig på regeringens rovdjursproposition som säger att det inte ska finnas en fast vargstam i renskötselns året-runt-marker. - Renskötsel och varg går inte ihop. Vargen spränger renflockarna och stressar renarna till undernäring och död, säger Olle Ternström vid länsstyrelsen till Länstidningen. 30 rivna renar Länsstyrelsen anser vidare att vargen inte har så stor genetisk betydelse eftersom den kommer söderifrån. - Det hade varit en annan sak om den exempelvis kommit från Ryssland, säger Ternström. Vargen har under vintern uppehållit sig kring Flåsjöberget tio kilometer väster om samhället Börtnan i södra Jämtland. Renägarna i Tåssåsen och Handölsdalen har hittat omkring 30 vargrivna renar och Tåssåsens sameby har därför begärt att naturvårdsverket avlivar eller tillåter skyddsjakt på vargen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".