Kungsörnsstammen ökar i norr

Det har varit ett gott år för kungsörnsstammen i norr. Det här framkom vid ett rovdjursseminarium i Jokkmokk i veckan där det också hördes kritik mot ersättningssystemet för kungsörn.
Sveriges ornitologiska förening har gjort en inventering av 226 kungsörnsrevir i Norrbotten där man hittade 62 häckningar med 80 ungar. Totalt i norrland har man kontrollerat 496 stycken kungsörnsrevir. - Vi har haft ett väldigt bra år på reproduktion och det indikerar att det är en bra tillgång på byten. Det säger Bert Ove Lindström från Sveriges ornitologiska förening. Unga örnar Ett bytesdjur som kungsörnen tar är renkalvar. Enligt Bert Ove Lindström så lägger kungsörnen ägg i mars-april och det måste vara den bytestillgång som finns under vårvinter som avgör häckningsframgången. - Jag har en känsla av att det är unga örnar som utnyttjar tillgången på föda i kalvningslanden, säger han. Dåligt system Efter föredraget om tillgången på kungsörnar i norr framkom det kritik mot ersättningssystemet mot just kungsörn som är arealbaserat. En av dom som framförde kritik var Bengt-Erik Pittsa från Sörkaitums sameby. - Det är dåligt av naturvårdsverket att ha ett sådant här system när dom har inventerat örnstammen i 25 år och vet var dom revirhäckande örnparen är.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".