Nej till skyddsjakt på Flåsjövargen

Det blir tills vidare ingen jakt på Flåsjövargen i södra Jämtland - trots att alla tre remissinstanser har tillstyrkt skyddsjakt på vargen. Naturvårdsverket vill avvakta.
Det är Tåssåsens sameby som har ansökt om skyddsjakt på vargen, som har rivit minst 30 renar tillhörande Tåssåsen och Handölsdalens samebyar. Men naturvårdsverket är inte beredd att ge tillstånd för skyddsjakt - inte ännu i alla fall. Vill avvakta Tåssåsen sameby har tidigarelagt vinterflytten av renarna och naturvårdsverket vill avvakta och se vilka resultat den åtgärden ger. Men om vargen följer efter hjorden och fortsätter att döda renar så kan det bli aktuellt med skyddsjakt. Forskarna tillstyrker jakt Flåsjövargen är en ung varghanne från den sydskandinaviska vargstammen och vargforskarna i det skandinaviska vargprojektet Skandulv har i ett yttrande till naturvårdsverket sagt att skyddsjakt på vargen inte skulle skada stammen. Även sametinget och länsstyrelsen har tillstyrkt skyddsjakt på Flåsjövargen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".