Staten sänker sametingets status

Staten sänker statusen på sitt eget sameting genom att jämställa samiska organisationer med sametinget. Det gör staten genom att man låter samiska intresseorganisationer tillsätta ledamöter i statliga sammanhang på samma villkor som sametinget. Det hävdar Håkan Jonsson från Jakt och fiskesamerna.
Som ett exempel tar Håkan Jonsson gränsdragningskommissionens förhandlingsdelegation som exempel. Där har SSR och Sametinget fått in en ledamot vardera och Jonsson menar att Sametinget skulle ha fått tillsätta bägge. Sametinget hade två namn på förslag och det namnet som staten valde bort var Eva Jejlid från Jakt- och Fiskesamerna. - Man blir ju lite förvånad att man först tillsätter ett sameting och sen behandlar man det i princip som en samisk organisation.
  • Men är det inte så att gränsdragningsfrågorna berör rennäringen mest? - Inte idag, det kanske gjorde det en gång i tiden.. Håkan Jonsson säger att han ska kräva att sametingets styrelse fördömer statens sätt att agera på det här sättet. Sent påtänkt Sametingets styrelseordförande Lars Anders Baer säger att det är ganska sent påtänkt av Håkan Jonsson att tala om det här flera år efter att sametinget behandlade saken och då hade inte Håkan Jonsson och jakt och fiskesamerna några invändningar, menar Lars Anders Baer. - Nu när samebyarna är i konflikt med en del markägare är det naturligt att dom är med. Det är dom som ska komma överens, säger Lars Anders Baer. Egna riksorganisationer Lars Anders Baer menar vidare att sametingets primära uppgift är att se till att påverka regeringen att se till att den här typen av organ finns och att den finansieras. - På samma sätt som den svenska regeringen representerar Sverige så är det ju inte givet att sveriges regering ska förträda bönderna i Sverige. Dom har ju egna riksorganisationer, sägr Lars Anders Baer.
  • Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
    Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".