Järvarnas liv kartlagt

Vanligaste dödsorsaken för järvungar är att de blir ihjälbitna av vuxna järvar. Bland annat detta visar en ny avhandling vid Statens Lantbruksuniversitet, SLU i Umeå.
I en ny avhandling som presenteras vid Statens Lantbruksuniversitet i Umeå, har forskaren Jens Persson kartlagt järvarnas liv i fjällen. I avhandlingen lägger Jens Persson fram sin undersökning om hur olika faktorer påverkar järvens överlevnad i Skandinavien. - Det kostar på för honorna att föröka sig och ungarna riskerar att bitas ihjäl av andra vuxna järvar, säger Jens Persson. Reproduktion När det gäller tillskottet av nya järvar i Skandinavien så konstaterar Jens Persson att den påverkas framför allt av vuxna honors överlevnad och reproduktion samt ungarnas överlevnad. Det första året för ungarna är riskfyllt. I avhandlingen framkommer att den viktigaste dödsorsaken bland järvungar är att de blir ihjälbitna av vuxna järvar. Det är ännu osäkert vilka järvar som dödar ungarna, men det kan vara hanar som vill öka sin reproduktionsframgång, honor som vill minska konkurrensen för sig själv och sina ungar eller järvar som utan särskilt syfte dödar ungarna. Jobbig födsel Det är ett tungt jobb att som järvhona föda ungar, visar avhandlingen. Honor som inte fött ungar det föregående året fick fler ungar än honor som fött ungar året innan. Honornas kondition påverkas alltså av föregående års födslar och är avgörande för om och hur många ungar de föder nästa år. Men med hjälp av extra föda kan honornas ansträngning vid födsel kompenseras och förökningen går bättre året efter. Överlevnad Vad gäller honornas överlevnad så uppvisar de en relativt låg reproduktionstakt samt att överlevnaden hos vuxna etablerade honor påverkar utvandringen av unga honor. Därför är det viktigt för järvarnas tillväxt och utbredning i nya områden att vuxna honor överlever, framhåller Jens Persson. Risk för utdöende Järbens reproduktion och järvungarnas överlevnad skiljer sig mycket i den skandinaviska järvstammen. Den här skillnaden och nivån på tillväxttakten i områden med få järvar har stor effekt på risken för utdöende av små järvpopulationer, skriver Jens Persson. Radiojärvar Jens Perssons avhandling är gjord med hjälp av radiomärkta järvar i och omkring Sareks nationalpark i Norrbotten, men även från järvar i Troms i Nordnorge. Projektet har finansierats av Naturvårdsverket, WWF (Världsnaturfonden), Direktoratet for Naturforvaltning (Norge) och Kempestiftelsen. Jens Persson är filosofie magister i biologi och har tidigare bland annat skrivit en vargbok tillsammans med Håkan Sand från Grimsö forskningsstation.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".