Kritik mot Jakt och fiskesamernas svängning om ILO

Lars Wilhelm Svonni, ordförande för SAMERNA, reagerar häftigt mot Jakt-och fiskesamernas svängning vad gäller ILO-konventionen. Jakt- och fiskesamerna anslöt sig ju till sametingets positiva reaktion på en anslutning till ILO-konventionen, men nu backar man.
Lars Wilhelm Svonni menar att Håkan Jonsson från Jakt och fiskesamerna inte är beredd att ansluta sig till ILO-konventionen 169 vare sig den skulle höra till alla samer eller inte. – Hans utspel är gammal känd populism, säger Lars Wilhelm Svonni.
  • Men ligger det inte nåt i det Håkan Jonsson säger att det finns partier som arbetar för att konventionen bara ska gälla renskötare? – Jag tror att det finns en majoritet i sametinget som vill att alla samer ska omfattas av konventionen. Sen kan det ju finnas personer i olika partier som endast vill att den ska gälla för medlemmarna i samebyn, säger Lars Wilhelm Svonni.
  • Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
    Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".