"Barn kan ha blivit kränkta under en längre tid"

Tre samiska barn på Karesuando skola kan ha blivit kränkta under en längre tid. Det här skriver Kiruna kommun i ett yttrande till skolverket med anledning av skolbråket i före jul som fick omkring 20 samebarn att stanna hemma från skolan i en vecka.
Det är förvaltningschefen Lennart Andersson som har skrivit yttrandet till skolverket som bland annat bygger på rektorns redogörelse för ärendet. Det var i början av december som föräldrarna till de samiska barnen vid högstadiet i Karesuando beslutade att hålla barnen hemma från skolan. Anledningen var ett bråk på skolan där samebarnen hade känt sig kränkta på grund av sitt samiska ursprung. Kränkningar under längre tid Enligt kommunens yttrande var det en mindre konflikt i skolans rasthall som ledde till att kränkningar och skällsord med etnisk anknytning uttalades och även föremål kastades mot de utsatta barnen. Kommunen skriver också att tre samiska barn kan ha blivit utsatta för kränkningar under en längre tid, bland annat i samband med bussturer. Skällsord från båda sidor Alla de här uppgifterna som kommunen redovisar till skolverket har kommit fram efter individuella samtal som skolan har genomfört med elever och föräldrar. Enligt kommunen är det inte bara samiska barn som blivit utsatta för kränkningar. Skällsord med etnisk anknytning har förekommit från båda sidor men aldrig i samma omfattning som de aktuella dagarna i december. Uppföljning under våren Kommunen skriver i sitt yttrande också hur de här frågorns ska hanteras framöver, bland annat genom att skolan ska fortsätta med uppföljningssamtal med de inblandade eleverna under vårterminen. Skolan ska också fortsätta arbetet med att stärka de lokala kulturerna och språken i området och dessutom ska ett gemensamt föräldrarmöte och seminarium hållas under våren. Innan skolverket tar ställning i frågan ska de berörda få chansen att komma med synpunkter på kommunens yttrande.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".