Sametingets styrelseordförande medger ansvar

Visst är sametingets styrelse men även plenum ansvariga för den modellen som kulturrådet använder sig av vid fördelning av anslagen till organisationer och föreningar. Men ytterst ansvarig är kulturrådet. Det säger sametingets styrelseordförande, Lars-Anders Baer.
Det var i förra veckan som enskilda samebyar kritiserade kulturrådets fördelning av anslagen till organisationerna. Framför allt var det neddragningen av anslaget till SSR som samebyarna var missnöjda över. Kritik från samebyarna Magnus Rehnfeldt ordförande i Mittådalens sameby nöjde sig inte bara med att framföra kritik mot kulturrådet, utan han menade på att även sametingets styrelse är ansvarig för den nya modellen att fördela pengarna. Och Rehnfeldt får delvis medhåll av sametingets styrelseordförande, Lars-Anders Baer. - Formellt så är det ju kulturrådet som tagit besluten och ansvarar för det. Men samtidigt så är det ju ett ansvar för både sametingsstyrelsen och plenum för hur medelsfördelningen ska göras, säger Lars-Anders Baer.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".