Sametinget sparar pengar

Sametingets styrelse har klart med sitt budgetförslag för det här året. Den största besparingen blir att tjänsten som informatör inte tillsätts på heltid.
För att få ihop budgeten har har sametingets styrelse tvingats till besparingar och största neddragningen görs på informationssidan där styrelsen vill minska anslaget från 700 000 kronor till 400 000 kronor. - Vi gör bedömningen att vi klarar informationskravet med de pengarna, säger Lars-Anders Baer, sametingets styrelseordförande.
  • På vilket sätt? - Det primära är att få igenom förslaget i plenum. Men det första vi måste göra är en informationsplan för att bestämma vilken inriktning vi ska ha på kort sikt. Men på längre sikt har vi ändå förhoppningen att vi får någon som jobbar heltid med de här frågorna, säger Baer. Vill ha mer pengar... Sametinget har 82 miljoner kronor att disponera om man räknar med alla utgiftsposterna som exempelvis rovdjursersättningarna. Men sametingets styrelse vill att staten anslår mer pengar och i sitt budgetunderlag för de kommande åren så har styrelsen gjort en total budget på drygt 115 miljoner kronor. För de här pengarna vill sametingets styrelse genomföra en rad reformer, som man kallar det för. Styrelsen vill exempelvis höja partistödet med 2,5 miljoner kronor, man vill anställa en politiskt sakkunnig och man vill också göra satsningar på det samiska språket, bland annat genom att anställa en nordsamisk språkkonsulent. ...men det lär dröja Sametingets styrelse önskar sig också mer pengar för kulturrådet att fördela och styrelsen vill också att staten ökar rovdjursersättningen från 44 miljoner kronor till 63 miljoner kronor. Men Lars-Anders Baer inser att det inte blir några nya pengar nästa år. - Läget är så att innan regeringen har behandlat sametingsutredningen och rennäringskommittén så kommer budgeten vara låst. Det blir inga nya pengar nästa år, kanske först till 2005 eller 2006, säger Baer. Igår var samtliga sametingspartier inbjudna till möte i Kiruna för så kallat parlamentariskt beredningssammanträde, bland annat för att diskutera budgetläget. Inget parti från oppositionen var med vid mötet.
  • Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
    Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".