Samiska kyrkor i Norrbotten skyddas

Nu ska samiska kyrkor skyddas. Därför föreslår Riksantikvarieämbetet att Stáloluokta kyrkkåta, Kaitumkapellet och Savdijávre kyrka i Skaulo i Norrbotten ges skydd enligt kulturminneslagen.
Även moderna kyrkor bör ingår i det svenska kulturarvet. Alla kyrkor som byggdes före 1939 har automatiskt redan ett starkt skydd i kulturminneslagen. Men det gäller inte de yngre. Därför föreslår Riksantikvarieämbetet att Staloluokta kyrkkåta, Kaitumkapellet och Savdijávre kyrka i Skaulo i Norrbotten ges skydd enligt kulturminneslagen. Till FN-chefens minne Urvalet har gjorts för att fylla ut luckorna när det gäller samiska kyrkor och skydda någon av de många "vardagskyrkor" som ritades av Jan Tjurfjell. Stáloluokta kyrkkåta ligger i nationalparken Bádjelannda. Den är byggd som en vanlig kåta men större och med enkla kyrkliga attribut. Kaitumkapellet uppfördes till minne av Dag Hammarskjöld. Soutojärvi byggdes 1963 och är invändigt helt klädd med omålad träpanel. De båda senare kyrkorna har båda ritats av Thurfjell.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".