Renskötare missnöjd över naturvårdsverkets agerand

Flåsjövargen kan ha dödats redan i lördags, en dag efter att den märktes med en radiosändare. Det uppger polisen som i går började utredningen om grovt jaktbrott. I Tåssåsens sameby är man medveten om att misstankarna nu kan riktas mot renskötarna i samebyn.
Det var i förrgår som länsstyrelsens personal och polisen fiskade upp vargens radiosändare från botten av älven Ljungan. Några kvarlevor efter vargen har inte hittats trots att personal från länstyrelsen har letat. Flåsjövargen har hela vintern uppehållit sig i ett område kring Flåsjöberget i södra Jämtland och hittills har omkring 30 renar tillhörande Tåssåsen och Handölsdalen samebyar hittats rivna. Förstår misstankarna Tåssåsen har därför begärt skyddsjakt på vargen, utan resultat - därför är samebymedlemmarna medvetna om att misstankarna nu riktas mot dem. - Ärligt talat förstår jag de som har såna misstankar eftersom vi har blivit drabbade väldigt hårt av vargens angrepp, säger Per-Erik Jonasson, vice ordförande i Tåssåsens sameby. Beviken på naturvårdsverket Per-Erik Jonasson vill inte spekulera i vad som hänt med vargen och han tror inte att händelsen kommer att få någon direkt effekt på samebyn, vare sig nu eller längre fram. Däremot har han synpunkter på naturvårdsverket. - Jag tycker de behandlat frågan lite märkligt. Det är sagt i rovdjursutredningen att vi inte ska ha varg i renskötselns kärnområde. Dessutom har både länsstyrelsen och sametinget var för en skyddsjakt så jag tycker naturvårdsverket agerat mycket märkligt, säger Per-Erik Jonasson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".