Baer: Styrelsen har yttersta ansvaret

Det är inte bara ST-Sápmi som är missnöjd med anställningsförfarandet vid sametinget. Även det andra fackförbundet Saco-S är missnöjd. De två facken har skrivit ett kritiskt brev till sametingets styrelse.
Missnöjet med tjänstetillsättningarna vid sametinget är stort bland personalen. Det har gått så långt att ST-Sápmi har lämnat rekryteringskommittén som jobbar med nyanställningar. Droppen var när en projektledare anställdes av styrelsen - trots att rekryteringskommittén föreslagit ett annat namn. "Styrelsen har ansvaret" Men sametingets styrelseordförande menar att det är styrelsen som har det yttersta ansvaret. - Går man tillbaka så är det i regel så att rekryteringsgruppen fått som man velat, även om det finns undantag. Men i slutändan är det styrelsen som har ansvaret över vilkan man anställer, säger Lars-Anders Baer. Saknar instruktioner Men det här håller facken på sametinget inte med om. I en gemensam skrivelse till sametingets styrelse påpekas att styrelsen måste ta fram klara instruktioner över vilka rutiner som ska gälla vid anställningar. Facken anser också att det är kanslichefen som i samverkan med facken ska besluta om anställningar. - Det här ska vi se över tillsammans med ekonomistyrningsverket och det är viktigt att vi hittar ett upplägg som gagnar både arbetsgivare och personalen, säger Lars-Anders Baer.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".