Sju tjänster kan försvinna vid Ájttemuséet

Det ser ut att bli sex eller sju personer som sägs upp från Ájtte-muséet i Jokkmokk. Men det kommer att dröja minst tre månader innan personalen får besked om vilka som måste sluta. Det står klart efter styrelsemötet i Luleå igår.
Ájtte-muséet har under en rad år expanderat och i dag jobbar omkring 40 personer vid muséet. Men på grund av börsnedgång och minskade bidrag har muséet hamnat i ekonomiska problem. Ájttes bokslut för 2002 visar på ett underskott på mellan fyra och fem miljoner kronor - men det är ändå en klar förbättring jämfört med prognoserna från i höstas som pekade på ett dubbelt så stort underskott. Fonderade pengar som reserv Personalminskning är som sagt en åtgärd för ekonomin - men styrelsen har också beslutat att sätta in tio miljoner kronor ur de fonderade medlen i budgeten. - Ájtte har ju aldrig haft likviditetsproblem men vi sätter in de här pengarna som en säkerhet, säger Kari Marklund. Framtidsgrupp Ett av beslutsunderlagen för gårdagens styrelsemöte har varit en rapport från en utomstående konsult som bland annat föreslår att en framtidsgrupp ska se över verksamheten - och igår beslutade styrelsen att tillsätta en sådan grupp. Den består av Bengt Nyström, Bengt Ek och Lena Nordlund från styrelsen samt två personalrepresentanter. Framtidsgruppen får tre månader på sig för sitt uppdrag. Därefter inleds förhandlingar om vilka som sägs upp. - Jag vill avvakta innan jag säger mer om det, säger Kari Marklund. Fortsatt Ája-satsning Ett annat förslag från konsulten är att fortsätta satsningen på arkivverksamhet Ája vid den nybyggda arkiv- och biblioteksbyggnaden, som ännu står tom. - Vi kan inte utrusta den här byggnaden fullt ut ännu men konsulten säger att vi måste satsa på Ája eftersom det är en ny verksamhet som kan ge nya intäkter. Ája blir också viktig i vår satsning på forskning i framtiden, säger Kari Marklund. Ny chef Vid styrelsemötet beslutades också att tillsätta en ny chef för Ájtte. Den nuvarande kanslichefen Annika Almqvist blir ny museichef och den förra chefen Inga-Maria Mulk har fått i uppdrag att inrätta en särskild forskningsavdelning. - Inga-Maria Mulk har ett avtal som chef som att hon kan hoppa av och gå över till forskning. Hon har själv bett att få göra det, säger Kari Marklund. Vill förändra Kari Marklund informerade personalen via telefon i går. - Stämningen är givetvis tryckt bland personalen - det är inte roligt med hot om nedskärningar. Men jag tycker ändå att styrelsen visar på en vilja till förändring, säger Ingrid Metelius, fackligt förtroendevald för DIK-akademikerna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".