Kommission kommer att beröra renbetesmålet

Gränsdragningskommissionens ordförande säger att man inte kommer att beröra markerna i renbetesmålet i Härjedalen. Men hans egen expert i kommissionen Kjell Åke Modéer, säger nu att det ska man visst göra och han förväntar mer material om dessa marker. Men att ändra en dom är inte lätt.
Gränsdragningskommissionens jobb är att fastslå renskötselområdets yttre gräns i Sverige. Kjell-Åke Modéer var med och dömde i renbetesmålet och en eventuell jäv-situation som expert i gränsdragningskommissionen är något han tagit upp med kommissionens ordförande, Jan Alvå.
  • Om någon skulle visa misstroende mot dig vad skulle du göra? - Då skulle jag dra mig tillbaka. Vad jag kan bidra med är den rättshistoriska kunskapen.
  • Men har du bestämt dig redan nu för var gränserna för vinterbete i Härjedalen ska gå i och med att du har dömt i renbetesmålet? - Nej det har jag inte gjort. Det vi tog ställning till i renbetesmålet var ju en konlikt mellan samerna i Härjedalen och skogsägarna, på det material som parterna fört in i målet. Vi har inte kunnat lägga något annat material än det material som parterna fört in.
  • Men vad händer om det kommer in nytt material i just det området? - Då får man ta upp det. Man får utgå från att det blir ett uttömmande av material. Inte bara det parternas tagit fram utan också det som vi i kommittén kan ta fram.
  • Men om det finns en dom från domstolen så går det ju inte att göra nånting åt det, oavsett hur mycket material som kommer fram. - Det beror ju på vad det är för material, om det är nytt material så har ju kommissionen möjlighet att göra en anna värdering.
  • Men går det att ändra om det finns en dom? - Kommittén kan ju komma fram till en annan slutsats.
  • Vad händer då? - Det ska ju inte den här kommittén ta ställning till. Det kan du tala med Jan Alvå om, säger Kjell-Åke Modéer.
  • Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
    Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".