Jojkarna vill ha en egen konsulent

Juogiid Searvi - jojkarnas förening, uppmanar sametinget i Sverige att tillsätta en särskild jojkkonsulent. Enligt föreningen behövs det extra insatser för jojken eftersom den genom historien varit så utsatt att den på vissa håll helt har försvunnit.
Torbjörn Doj som sitter i Juogiid Searvis styrelse anser att det behövs en person som har specialkunskaper i jojk på sametinget som kan jobba med utveckling och dokumentation av jojk. - Vi vill att fler ska jojka och att fler får möjligheten till det. Här kan man då få en person som samordnar resurserna.
  • Varför ska en sådan här tjänst vara under sametinget? - Sametinget har ju resurserna att utveckla styrdokument och en policy för det här. Sametinget jobbar ju även med kultur och har uttryckt att man tycker att det här är viktigt.
  • Är jojken på utdöende idagsläget? - Nej, det tycker jag verkligen inte. Jag hör jojk en hel del och jag märker att folk är intresserade. Jag tror också att det är lättare att få folk att jojka idag än det var för 40 år sedan.
  • Men varför är det så viktigt med jojken - Det är en unik del för samerna, precis som det samiska språket är. jojken är en kommunikationsform och ett sätt att uppleva människor och naturen på. Jag tycker att det är väldigt centralt i den samiska kulturen, säger Torbjörn Doj.
  • Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
    Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".