Politiskt ordkrig om Àjtte

Det blåser upp i Jokkmokks kommunstyrelse angående Ajtte fjäll och samemuseum. Den koalition som tog över efter socialdemokraterna anklagas nu för bristande vilja att hjälpa museét ur krisen det befinner sig i.
Socialdemokraterna i Jokkmokk går till attack mot den styrande koalitionen och ifrågasätter den politiska viljan att rädda fjäll och samemuseét. Inger Wikman Eriksson är socialdemokrat och sitter i opposition i kommunstyrelsen. Regnbågsalliansen har ingen politisk vilja att rädda Ajtte, säger hon till sameradion. Inger Wikman Eriksson påstår att regnbågsalliansen redan förra året var emot förslag som syftade till att rädda Ajttes dåliga ekonomi. - De var emot såväl vinterträdgården som den fasta utställningen om Lapponia, säger Inger Wikman Erikson. Förnekar allt Sune Berg, från regnbågsalliansen och ordförande i kommmunstyrelsen, hävdar att Inger Wikman Eriksson är ute och cyklar när hon påstår något sådant. Berg hävdar att det inte är regnbågsalliansens fel att socialdemokraterna och före detta kommunalrådet, Kent Ögren tömde bygdemedelsfonden för både 2002 och 2003. Andra bör också ta ansvar Sune Berg menar dock att Ajtte inte ska känna sig åsidosatta när det gäller att få pengar till sin verksamhet. Ajtte fick fem miljoner förra året, säger han, men nu finns det inga pengar kvar och då får andra, som sametinget och staten ta sitt ansvar för att rädda museét. Sune Berg tycker att Kari Marklund, landshövding och Ajttes ordförande bör kunna utnyttja sin ställning bättre för att uppvakta staten och få loss pengar därifrån. - Det vore ju fel av mig att säga åt landshövdingen vad han ska göra men man skulle ju kunna skicka ner delegationer till Stockholm och uppvakta bland annat jordbruksverket för att få mer pengar, säger Sune Berg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".