Nytt samiskt fotbollsförbund bildas

Ett samiskt fotbollsförbund ska nu bildas. Detta trots att det redan finns ett existerande förbund som fungerat i över ett år.
På initiativ av det samiska idrottsförbundets norska avdelning har ett möte utlysts i Haetta på söndag den 23 februari. Målet är att bilda ett särskilt samiskt fotbollsförbund. Saken är bara den att det redan finns ett samiskt fotbollsförbund som bildades ifjol vid den här tiden. Detta förbund bildades utanför det samiska idrottsförbundet SVL eftersom man ansåg att SVL inte tog fotbollsverksamheten på allvar. En interrimstyrelse tillsattes bestående av ordförande Håkan Kuorak samt Hugo Kalstad, Krister Lundgren, Svein-Ole Sandvik och Klemet Erland Haetta. - Jag fick nu veta via samenet att det skulle hållas ett möte i Haetta där man skulle bilda ett samiskt fotbollsförbund, säger en förvånad Håkan Kuorak. Fungerande verksamhet Under det år som Kuoraks styrelse jobbat med den samiska fotbollen har man hunnit genomföra och planera en hel del. Man har nyligen vunnit en match mot allnorska Bodö/Glimt och till sommaren är samelandslaget inbjudet till Tyskland där det anordnas en cup för icke FIFA-medlemmar. Andra lag som är inbjudna är Tibet, Grönland och Monaco. SVL tar över? Men nu verkar det alltså som om SVL vill få grepp om den samiska fotbollsverksamheten. På mötet i Haetta till helgen ska man bilda ett samiskt fotbollsförbund - trots att som ni ser här, det redan finns ett fungerande. Petter Asbjörn Balto är ordförande i SVL-Norge, som har tagit initiativ till helgens möte och han menar att SVL inte vetat vad det samiska fotbollsförbundet har gjort och inte heller hur och om det fungerar. - SVL beslutade i höstas att bilda ett samiskt fotbollsförbund och det ska nu göras på detta möte. Högintressant Balto är däremot medveten om att det ifjol bildades en interrimstyrelse och han säger att de personer som sitter i den styrelsen är högintressanta för att ingå i SVL:s fotbollsförbunds styrelse. Petter Asbjörn Balto säger också att han informerat SVL:s ordförande Nils Henrik Allas om den här saken.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".