Samiskt handlingsprogram ska tas fram i Kiruna

Nu ska kommunledningen i Kiruna förverkliga en av överenskommelserna som miljöpartiet, kirunapartiet och vänsterpartiet enades om efter valet.
Ett samepolitiskt handlingsprogram ska tas fram för att öka förståelsen för den samiska kulturen och levnadssättet. - Vi tror att det här är ett bra sätt att eliminera framtida konflikter men också att stärka den samiska identiteten, säger Kirunas kommunalråd Lars Törnman. Breda samråd Om knappt två år, i slutet av december 2004 hoppas kommunledningen att det samepolitiska programmet kan tas av kommunfullmäktige. Under den tiden ska man ha lyckats förankra programmet via breda samråd med olika intressen i kommunen, i synnerhet med dom samiska. Områden som ska belysas i handlingsprogrammet är bland annat, näringsliv, markanvändning, språk, utbildning med mera. Positivt initaitiv Elvira Nutti från Kiruna sameförening ser positivt på initiativet till ett samepolitiskt handlingsprogram för Kiruna kommun. - Jag tycker att det är helt fantastiskt att man visar på att det finns samer och att samerna kan åstadkomma en hel del. Inget förtryck Att det samepolitiska handlingsprogrammet skulle vara en produkt av att den samiska befolkningen och deras levnadssätt inte har funnits med i tillräcklig fokus i kommunens planering och verksamhet tidigare och att den samiska befolkningen på det viset diskriminerats eller förtryckts vill inte kommunalrådet Lars Törnman hålla med om. - Nej, det ser jag inte i nuläget. Sen vet jag att det i historien finns mycket att säga till om men jag anser absolut inte att samer på något sätt är förtryckta i Kiruna kommun.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".