Renägarförbundet överklagar bidragsfördelning

Trots att sametingets plenum har återställt organisationsbidragen så är kulturrådets bidragsfördelning inte utagerat ännu. Renägarförbundet överklagar nu kulturrådets beslut.
Det var i december som kulturrådet beslutade att minska bidragen till organisationerna med två miljoner kronor - pengar som i stället skulle satsas på projektbidrag. Renägarförbundet fick sitt bidrag minskat från 490 000 kronor till 63 000 kronor - vilket förbundet nu överklagar till länsrätten. Renägarförbundet anser att beslutet strider mot de regler som sametingets styrelse beslutat om, där det bland annat finns en bestämmelse om att man inte får minska ett bidrag till en organisation med mer än tio procent. Helomvändning Men vid förra veckans sametingsmöte gjorde sametingets styrelse en helomvändning. När budgeten för 2003 skulle behandlas föreslog styrelsen i sista stund att organisationerna skulle få tillbaka de två miljoner kronor som kulturrådet beslutat ta bort. Ett enigt plenum beslutade därefter. Det här kan tyckas som ett misstroende mot kulturrådet - men det tycker inte en av ledamöterna i kulturrådet, Monica Sandström, skogssamerna. - Det är inget konstigt med det beslutet. Plenum är det högsta beslutande organet och det är bvara att finna sig i det, säger Monica Sandström. Innebär inte det här att ni har fattat ett felaktigt beslut? - Så kan man tolka det. Men nu har plenum tyckt annat än vi och det är inget märkligt med det. Vilka konsekvenser får det här beslutet för kulturrådet? - Det vet jag inte i dag. Vi ska sätta oss ner i kulturrådet i mars och se över dte här igen, säger Monica Sandström.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".