Fortsatt strid om sametingsledamots rättigheter

Striden rasar vidare om Stig-Harry Johanssons rättigheter i Vapstens sameby i Västerbotten. Domstolen har slagit fast att han är medlem men samebyn stretar emot. Länsrätten har också undanröjt länsstyrelsens kritik mot samebyns styrelse och Johansson har inlett en korrespondens med landhövdingen.
Efter att Johansson skrivit och förklarat sitt dilemma svarar landshövdingen med att bekräfta att Johansson är medlem. I brevet svarar också landhövdingen på en ansökan av Johansson om en jakt och fiskkoja. Svaret är att han har behandlats som andra ortsbor och inte som medlem i samebyn. Hur det går ihop med beskedet om att Johansson är medlem framgår inte i brevet från landshövdingen. Viss självkritik Landshövdingen visar en viss självkritik då han skriver att ett och annat kan ha gjorts bättre, men han tillbakavisar kritiken om en nyckfull och partisk länstyrelse. Stig Harry Johansson, sametingsledamot för partiet samerna, tycker att det är märkligt att när han har rätten på sin sida så måste han själv driva sitt ärende i domstolar för länstyrelsens räkning. Länstyrelsen är passiv menar Johansson. - Vi har ju verkligen fått försvara oss. Vi har ju fått försvar även samebyns överklagan och det borde ju ha varit länsstyrelsen och samebyn som försvara den, säger Stig-Harry Johansson. Om Vapstens sameby haft domen på sin sida, hur tror du länsstyrelsen hade agerat då? - Då tror jag länsstyrelsen hade agerat väldigt kraftigt för Vapsten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".