Landshövdingen vill inte engagera sig i konflikt

Det finns inget behov för länsstyrelsen att engagera sig konflikten mellan Stig-Harry Johansson och Vapsten sameby. Det skriver landshövdingen Lorentz Andersson i ett brev till Johansson.
Vi har tidigare skrivit om Stig-Harry Johanssons dilemma med att vara medlem i sameby, men inte komma åt rättigheterna som följer av medlemsskap. Nu har Johansson fått svar av landshövdingen om varför länsstyrelsen inte bryr sig om att driva fallet, trots att Johansson har lagen på sin sida. Vid tidigare tillfällen har länsstyrelsen drivit frågor mot Johansson med kraft. Svaret är enkelt från landshövdingens sida. Man vet redan hur det ligger till och det finns inget ytterligare behov från länsstyrelsens sida att engagera sig. Medlem i fjol... Däremot fanns det behov från myndigheten att få klarhet i frågan om Johanssons status tidigare. Landshövdingen Lorentz Andersson skriver också att man nu har kunnat ta beslut om en av Stig-Harry Johanssons söners medlemsskap i och med att den dom man avvaktade inte påverkade länsstyrelsens bedömning av sonens medlemsskap. "Rent formellt har Lars-Jonas medlemssskap aldrig prövats. Som en följd av kammarrättens dom ansåg länsstyrelsen - i sitt beslut - att även Lars-Jonas måste anses vara medlem i samebyn, i egenskap av hemmavarande barn till medlem i samebyn", skriver landshövdingen. Med andra ord; sonen Lars-Jonas är medlem och det är också länsstyrelsens mening - i ett beslut till och med. Det här skriver landshövdingen i slutet av förra året. ...men åter på ruta ett idag Därmed borde saken vara utagerad, men icke så. Lars Jonas har två barn och han ansöker om registrering av renmärke för sina barn - som alla andra medlemmar gjort i alla tider. Det är medlemmens rätt. Och nu händer något. Oväntat om det vore ett annat fall, men föga överraskande i detta fall. Länsstyrelsen skriver apropå renmärkena att det hänger på om Lars-Jonas är medlem, vilket ju myndigheten tidigare bekräftat. I beslutet skriver länsstyrelsen att samebyn bestrider medlemsskapet och då är vi återigen på ruta ett. Det var ju här det började. Kanske skötesrenägar Trots att länsstyrelsen tidigare till och med uppmanat Vapstens sameby att dels kalla Lars-Jonas Johansson till byastämmor dels införa honom i medlemsregister, så säger man nu att man bara antagit att han är medlem. Med stöd av att samebyn säger nej till ett medlemsskap, som det finns dom på, och att Lars-Jonas inte har kunnat visa att han är medlem är han nu helt plötsligt inte medlem enligt länsstyrelsen. Kanske skötesrenägare, men inte medlem. Sopar bort domstolsbeslut Här har alltså länsstyrelsen sopat bort en dom som gäller och en dom som man själv hänvisat till tidigare och hävdat att Lars Jonas är medlem. Och av det följer att han inte får registrera renmärke för sina barn. Nu är alltså Lars-Jonas Johansson i den sitsen att han måste överklaga ett beslut om att han inte är medlem, vilket ju länsstyrelsen tidigare bekräftat och hävdat. Men om han inte överklagar så är han ju medlem ändå, eller...
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".