Regeringen miljöprövar inte gruvprojekt

Regeringen gör ingen miljöprövning av den planerade gruvan i Svartliden i Västerbottens inland. Det här innebär att det är miljödomstolen som nu ska pröva om gruvan håller för miljökraven.
Det är företaget Svartliden Guld AB som har planer på att starta en guldgruva på gränsen mellan Storuman och Lycksele kommuner. Naturvårdsverket har dock underkänt företagets ansökan av miljöskäl. Gruvdriften riskerar att förämra miljön avsevärt, menar naturvårdsverket. I anslutning till gruvan finns mycket miljökänsliga områden, bland annat Paubäcken som har ett av Sveriges bästa bestånd av flodpärlmusslor. Därför ville naturvårdsverket att regeringen skulle göra en miljöprövning, men det här sa regeringen i dag nej till. Därför blir det miljödomsolen som avgör om gruvan klarar miljökraven. Sameby överklagat Men tillståndsprövningen för den planerade gruvan ska upp till regeringen en sväng till, trots dagens besked. Det är Vapsten sameby som har begärt att regeringen ska pröva det bearbetningstillstånd som gruvan har fått av bergsstaten, som är ansvarig myndighet. Bergsstaten har gett företaget brytningstillstånd, vilket Vapsten överklagat med hänvisning till att gruvan påverkar renskötseln negativt. Fler gruvor planeras Det här är inte det enda planerade gruvprojektet i Västerbotten. I Lycksele kommun planeras ytterligare två gruvor, en i Vargbäcken och en i Fäboliden. Dessutom finns det planer på en ny gruva i Norrliden i Norsjö kommun men ingen av dessa tre planerade gruvor har fått brytningstillstånd ännu. I Malå har det för knappt ett år sen öppnats en ny gruva i Storliden.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".