Inget arkitekturpris till sameskolan

Sameskolan i Kiruna lyckades inte ta hem priset som vackraste byggnad i övre norrland. Istället blev det informationsbyggnaden i Kattilakoski som vann.
Sameskolan i Kiruna var en av sex nominerade byggnader till Sveriges Arkitekter Övre Norrlands nyinstiftade arkitekturpris. Igår hölls en ceremoni i Luleå där kulturminister Marita Ulvskog deltog. Vinnare blev informationsbyggnaden i Kattilakoski i Norrbotten. Juryns motivering "En byggnad med rak enkelhet som förenar kunskapsspridande med älvlandskapets naturupplevelse. Nyfikenheten väcks och den rumsliga upplevelsen vidgas i ljusspelet och den nära vattenkontakten. Ett lika självsäkert som pedagogiskt gestaltande av kvaliteterna i det strandnära med en byggnad som räcker ut tungan åt strandskyddets ibland så vrånga principer." Arkitektens beskrivning Byggnaden i Kattilakoski har ritats av arkitekten Mats Winsa och här är hans beskrivning av projektet: "Vid Kattilakoski möts selet, klippforsen och landsvägen. Här finns turistanläggningen och Vägverkets rastplats. Stolpraden illustrerar polcirkelns förflyttning norrut där 1787 års linje skär genom byggnaden. Polcirkeltemat som linje, ljusfenomen och vetenskapstradition ingår i byggnadens utformning. Relationen till landskapet och ljuset har förstärkts genom utsikt, trädäck och trampolinbalkong. Byggnaden söker tillhöra platsen som en enkel brädlada med materialkänsla. Rummet har loft och olika rumsupplevelser. Här ryms restaurang, information, utställning och möteslokal samt friliggande bastu."
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".