Nya branschrådet ska ta tillvara möjligheterna

Sveriges renägare satsar idag 50 öre per kilo levererat renkött i prisstöd till marknadsföring av renköttet. Numera går 50-öringen huvudsakligen till projektet Nya branschrådet för renkött.
Projektet startades förra året och ska pågå till och med 2004. Kostnaden beräknas till 5,8 miljoner kronor varav 700 000 kommer från den så kallade 50-öringen och resten från EU. Projektet drivs av Samernas Riksförbund, SSR, och är indelat i två huvudspår. Dels handlar det om kvalitetsinsatser och dels marknadsinsatser. Dom här två är starkt kopplade till varandra berättar projektledaren Lena Ruth-Jonsson. - Det kan handla om allt från att vi förmedlar kunskap om forskning vad gäller renar, bete och jordstrukturering med mera.
  • Det har ju funnits liknande projekt. Bland annat marknadsrådet och branschrådet för renkött. Vad skiljer det här projektet mot föregångarna - Det här projektet fokuserar mer på att komma till rätta med dom problem som man sett tidigare och ta tillvara möjligheterna. Ett exempel som Lena Ruth-Jonsson tar upp är forskningen om renkött. - Det vi ska göra nu är att förmedla den forskningen till allmänheten och då menar jag inte den samiska allmänheten.
  • Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
    Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".