Styrelsen ska inte styra innehållet i tidningen

Samefolkets läge är unikt. Idag förekommer det inte längre att styrelsen försöker styra innehållet i sina tidningar. Om styrelsen vill styra innehållet så är det enda sättet att byta ansvarig utgivare, det säger ordföranden i föreningen fådagarstidningar i Sverige.
Bakgrunden till detta är samefolkets ordförande, Lena Nordlund, som uttalar sig om tidningen samefolkets chefredaktör. - Hade vi varit klåfingriga i tidningen så hade han inte fått skriva det han skrivit. Jag tror att det ligger till grund någon konstig tradition som man haft att redaktionen vill vara så fristående som möjligt, säger Lena Nordlund. Avgå eller..? Anders Öhberg som är ordförande för föreningen "Fådagarstidningar" säger att han aldrig kommer att höra ord som Lena Nordlund från sin egen ordförande - Om ägaren börjar ifrågasätta vad jag har i vår tidning så ställer jag frågan om ägaren vill att jag ska avgå.
  • Om ägaren säger ja? - I det läget avgår jag. Det står ägaren helt fritt att utse ansvarig utgivare. Men det är jag som ansvarig utgivare som är juridiskt ansvarig för det som finns i tidningen och det har ägaren ingen möjlighet att styra och ställa med, säger Anders Öhberg.
  • Är det unikt att höra sådan här ord inom tidningsvärlden som Lena Nordlund sagt? - Idag tror jag att det är unikt. För 15-20 år sedan kanske det var mer vanligt att man som ägare kände att man också ville påverka innehållet. Viktigt ansvar Anders Öberg menar att man ska ha klart för sig att utgivaransvaret är ett juridiskt fastställt ansvar som är oerhört viktigt. - Det är av den anledningen som man inte som ägare kan gå in och styra innehållet för då tar man över den rollen, säger Anders Öhberg.
  • Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
    Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".