Länsstyrelsen anmäler olovlig renskötsel

I byn Satter, utanför Gällivare har några personer i ett antal år bedrivit renskötsel i egen regi med omkring 100-200 renar. Området kring Satter är vinterbetesområde för samebyarna Girjas och Báste.
Samebyarna har uppvaktat länsstyrelsen och krävt ett flertal gånger dom senaste åren att länsstyrelsen vidtar åtgärder för att få bort den olagliga renskötseln. Men från tjänstemannahåll på länsstyrelsen har man hävdat att dom inte kan göra något åt den olagliga renskötseln. Länsstyrelsen har istället uppmanat samebyarna att lösa frågan tillsammans med byborna i Satter. Ändrad inställning Men nu har alltså länsstyrelsen i Norrbotten ändrat uppfattning och lämnat in en anmälan till åklagarmyndigheten. Enligt Berne Lorefors, jurist vid länsstyrelsen så anser dom att enda möjligheten att få klarhet i huruvida det är tillåtet eller inte att bedriva renskötsel på det viset som man gör i Satter är att domstolen prövar det. – Vi tror att det är på det sättet att renskötseln är förbehållen den samiska befolkningen, säger Berne Lorefors. Samebyn välkomnar anmälan Girjas sameby är en av de två samebyar som blivit direkt berörda av renskötseln i Satter. Och Ingemar Blind, ordförande för Girjas sameby hoppas på att länsstyrelsens agerande ska leda till en lösning i den olagliga renskötseln. – Det är bra att dom agerar i frågan till slut. Vi har ju hållit på och stött och blött den här frågan nu i några år, säger Ingemar Blind.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".