Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ingen utökad jakt på varg och lo

Trots en uppsjö av motioner från jaktintresserade riksdagsledamöter blir allt tills vidare vid det gamla. Generösare jakt tillåts inte vare sig på varg, skarv, säl, lodjur eller korp. Riksdagen avslog på onsdagen en lång rad jaktförslag.
Mest långtgående var en motion av Runar Patriksson och Cecilia Wikström (fp) som ville ha "allmän jakt på varg eftersom vi har en jaktbar stam". Patriksson yrkade på votering om motionen som stöddes av fyra ledamöter, nämligen motionärerna samt Erling Bager (fp) och Lennart Hedquist (m). Sju moderater avstod, men 303 ledamöter avvisade förslaget. Betydligt fler stödde ett förslag om att både skyddsjakt, reglerad licensjakt och avlysningsjakt på varg ska kunna ske. Ett visst antal djur bör kunna skjutas inom ett område "för att vargen på nytt ska få respekt för människan". Denna inriktning stöddes av moderater, kristdemokrater och centerpartister. Dessa partier ville också ha skyddsjakt på säl även vid södra ostkusten och allmän jakt på skarv. Korp och morkulla Motionsförslag om jakt på korp och sommarjakt på morkulla avslogs utan särskild votering. Flera förslag om hårdare jaktregler avslogs också. Miljöpartiet röstade för att skyddsjakten på säl ska slopas och, tillsammans med vänsterpartiet, för förbud mot grytjakt. Majoriteten i miljö- och jordbruksutskottet hade motiverat sina avslagsyrkanden med tidigare riksdagsbeslut till exempel om en sammanhållen rovdjurspolitik och viss skyddsjakt på säl längs kusten från Stockholm och norr ut. Utskottet påminde i sitt betänkande om att Naturvårdsverket senast den 1 november i år ska redovisa reviderade åtgärdsprogram för björn, järv, varg och lodjur.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".