Bröderna överklagar länsstyrelsens beslut

Svaret lät inte vänta på sig. Bröderna Johansson överklagar Västerbottens länsstyrelses beslut att inte tillsätta nån syssloman i Vapstens sameby.
Föga väntat vänder sig bröderna mot länstyrelsens tolkning av rennäringslagen. Länstyrelsen har tolkat lagen på ett konstigt sätt och till och med lagt in egna värderingar, skriver bröderna till länsrätten i Västerbotten. Någon förankring för länstyrelsens beslut finns inte i rennäringslagen, menar dom klagande. Och när lagen talar om att det inte finns en styrelse så menas en behörig styrelse och inte att styrelse saknas helt som länstyrelsen skriver och länstyrelsens skrivning om att det krävs åtminstone en passiv styrelse för att man ska tillsätta en syssloman är helt uppåt väggarna och kan inte styrkas i lagen, argumenterar bröderna Johansson. "Regelvidrig styrelse" Än en gång berättar Johanssons att de inte har blivit kallade till byastämma och det innebär att den styrelse som idag sitter är tillsatt på regelvidriga grunder, skriver bröderna till länsrätten och talar om att det är besvärligt att driva näringsverksamhet under dom förhållandena. Man talar också om att detta är den lilla människans kamp mot makten och lagen är till för att skydda den lilla enskilda människan. Flera ronder kvar Den enskildes rätt kan och får inte förhandlas bort genom maktutövning av en statlig myndighet, avslutar man sin klagan. Och denna överklagan innebär att det återstår flera ronder till mellan länstyrelsen i Västerbotten och bröderna Johansson i deras kamp för att bli fullvärdiga medlemmar i samebyn. Något som de har en dom på och som är grunden till deras krav.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".