Rättsläget oroar förhandlingar

Förhandlingarna om en ny renbeteskonvention mellan Sverige och Norge har inletts. Den svenska ordföranden Lars Norberg är orolig för rättsläget på svensk sida
Nu har den förra diplomaten Lars Norberg inlett sitt arbete med att leda den svenska delegationen i förhandlingarna om en ny renbeteskonvention mellan Sverige och Norge. Den 23 april ska de båda ländernas delagationer träffas för det första officiella mötet och den svenska delegationen ägnar sig just nu åt att träffa samebyarna. Bra underlag Lars Norberg är orolig för rättsläget inom vissa av de föreslagna konventionsområdena på svensk sida, men förslaget från den svensk-norska kommissionen är en bra utgångspunkt menar Norberg. - Jag tycker att kommissionens förslag är ett mycket gediget underlag. Den innehåller en väldigt grundlig genomgång av förutsättningarna för den gränsöverskridande rennäringen. Den innehåller faktiskt ett färdigt förslag till både konvention och områdesprotokoll, säger Lars Norberg. Orolig för rättsläget Det så kallade områdesprotokollet är det förslag till indelning av betesområden som renbeteskommissionen lagt fram - den innehåller förslag på hur och när svenska renar ska få beta i Norge och vice versa. - Som helhet är protokollet en balanserad lösning men alla är inte nöjda. Flertalet av de remissyttranden som inkommit är kritiska helt eller delvist till förslaget, säger Norberg. En del av kritiken har riktats mot kommissionen förslag om vinterbetesområden för de norska renbetesdisktrikten i Sverige. Lång flyttning I Västerbotten har kommissionen föreslagit områden för norskt renbete längst ute vid Bottenviks-kusten. Det innebär en lång flyttning för de norska distrikten - men två av områdena är dessutom föremål för domstolsförhandlingar mellan markägare och samebyar om renbetesrätten. - Det är ett stort bekymmer. Om vi tilldelar ett visst område som sedan tillfaler någon annan i en domstolstvist så är det ett stort bekymmmer, säger Lars Norberg. Vad ska man göra åt det? - Det kan jag inte svara på just nu. Jag pekade bara på ett besvärligt problem som vi måste hantera på något sätt, säger Lars Norberg. Nästa år ska förhandlingarna om den nya renbetekonventionen vara klara. Förutom Lars Norberg ingår Britt Sparrock, Per-Gustav Idivuoma och Bror Saitton i den svenska delegationen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".