Laponiavargen borta

Vargen som sedan ett år tillbaka vistats i markerna kring Stora Sjöfallet är spårlöst försvunnen. Vargspårarna vid länsstyrelsen i Norrbotten tappade kontakten med vargens sändare förra måndagen.
Under den senaste veckan har stora resurser lagts ned på att försöka hitta vargen. Länsstyrelsen har pejlat och spårat från både marken och luften, men alla insatser har varit resultatlösa. - Vi såg vargen för en vecka sedan och vi håller inte för troligt att sändaren har slutat fungera eller att den skulle befinna sig i radioskugga, säger Jan-Olov Westerberg, sektorchef på länsstyrelsen till TV 4 Norrbotten. Vargen kan inte ha dött av naturliga orsaker, eftersom sändaren då avger en särskild signal. Pejlad 170 gånger Sedan Laponiavargen vandrade in i området i februari förra året har länsstyrelsen pejlat den omkring 170 gånger. Den har aldrig tidigare tappat kontakten med djuret. Sirges sameby har begärt att få bedriva skyddsjakt på vargen eftersom den rivit ett stort antal renar och med sina attacker dessutom skingrat renhjorden vid flera tillfällen. Naturvårdsverket har sagt nej eftersom det anser att varghannen är värdefull ur avelssynpunkt för den svenska vargstammen. Sändarvargar förvunnit Polisen i Jämtland och i Dalarna misstänker sedan tidigare att ett antal vargar fallit offer för tjuvjägare. Vargar som varit utrustade med sändare har plötsligt försvunnit. Vid Flåsjömagasinet i Jämtland påträffades för en tid sedan en sändare vars rem skurits av med kniv. Det fanns inga spår av vargen. Tjuvjägarna kan ha sina byten med hjälp av pejlingsutrustning som fångat in sändarsignaler från vargarna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".