Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Viss revisionskritik mot sametinget

Riksrevisionsverket, RRV framför i sin årliga revision viss kritik mot samtingets myndighetsdel. Anmärkningarna gäller hur sametinget beskriver sin verksamhet i årsredovisningen.
Sametinget är ju förutom ett folkvalt organ även en statlig myndighet som varje år ska redovisa sin verksamhet för regeringen, bland annat hur man hanterat pengarna. RRV som årligen granskar statliga myndigheter konstaterar att sametinget har blivit bättre vad gäller den finasiella redovisningen och redovisningen av verksamheten i övrigt. Men det finns ändå endel kritik. Brister i inventering Sametinget har i text beskrivit verksamheten till regeringen men inom vissa områden saknas det underlag för beskrivningarna. Därför är det svårt för RRV att bedöma riktigheten i uppgifterna, det säger Frank Lantz på RRV. Sametinget äger också en del saker, men någon inventering av sakerna har inte gjorts under förra året och det är en brist som RRV även tidigare år har anmärkt på. Felaktig lön När det gäller fordringar så konstaterar RRV att sametinget inte har några rutiner för indrivning och RRV har hittat sju upprättade fakturor från tidigare år, beloppen är inte så höga men de måste utredas på en gång, skriver RRV. Dessutom har några fodringar kommit till efter att sametinget felaktigt betalat lön till en person som inte längre är anställd. Sametinget måste därför förbättra sin utbetalningskontroll, menar RRV. - De här bristerna som vi redovisar gör inte att vi ifrågasätter trovärdigheten i sametingets årsredovisning, säger Frank Lantz vid RRV.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".