Borde lyssna på väljarna

Statsvetaren Nils Wasara menar att organisationen Samerna inte jobbar enligt demokratiskt parlamentariska principer. När det gäller frågan om att ledamöter ska lämna sina förtroendeuppdrag i ett folkvalt parlament så menar Wasara att ledamöter borde lyssna till väljarna i första hand.
Efter missnöje med sametingets ledning har Samernas styrelse uppmanat sina företroendevalda ledamöter att lämna sina platser i sametinget. - Det är ju emot de demokratiskt parlamentariska principerna, säger statsvetaren Nils Wasara. Wasara förklarar att i ett demokratiskt parlament så är ledamöterna valda för att företräda väljarnas intressen i enlighet med den politik ledamoten säger sig stå för. - Det kan du inte göra om du inte sitter med i parlamentet. Nils Wasara jämför med myndigheter där man jobbar med kommissioner och utredningar. Han menar att det där förekommer att ledamöter lämnar sina uppdrag om man inte får gehör för sin syn, men i folkvalda parlament är det ovanligt. Missnöje Bakgrunden till Samernas styrelses uppmaning om avhopp, är att man är missnöjd med sametingets styrelse. Bland annat för att oppositionen inte har insyn i styrelsearbetet. Men man menar också att styrelsen inte följer plenums beslut om till exempel organisationsbidragen. Något som styrelseordföranden Lars Anders Baer inte håller med om. Nils Wasara vill inte ge sig in i en debatt om vem som har rätt eller fel i den här saken. Istället gäller hans kommenterarer folkvaldas avhopp rent principiellt. Lyssna till väljarna När det gäller frågan om en ledamot ska lämna sitt uppdrag som denne har fått av väljarna så menar Wasara att ledamoten i första hand bör ta hänsyn till väljarnas åsikter och inte till ett partis styrelse. - Det är ju väljarna som har valt ledamoten till parlamentet, inte styrelsen, säger Wasara.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".