Samiska män på Kolahalvön lever i snitt i 44 år

Alkoholen är ett enormt problem på Kola-halvön. Nio av tio dödsfall är alkoholrelaterade och medellivslängen för samiska män är 44 år.
Sameradion besöker vinterfestivalen i Lujávr - en festival som till en del påminner om Jokkmokks marknad. Sång och dans, vacker sameslöjd och renkapplöpningar är stående inslag under festivalen. Men ett annat fenomen som inte är lika vackert är supandet. Överallt möts man av berusade människor i alla åldrar -från de yngre tonåren och uppåt. Ute vid festivalområdet kan man nästan känna vodkaångorna och under vårt korta besök i Lujávr får vi veta att under den senaste veckan har tre människor dött i olyckor där alkohol förekommit. Super varje dag Medellivslängden för samiska män i Lujávr är 44 år och nio av tio dödsfall är alkoholrelaterade, enligt siffror från den danska organisationen Infonor, som bedriver en rad projekt bland urfolken i Arktis. Leif Rantala vid universitetet i Rovaniemi har undersökt alkoholvanorna på Kola-halvön. I en by utanför Lujávr med 100 samer berättade en tredjedel av samerna att de söp varje dag, en tredjedel super till ordentlig ett par gånger i veckan och en tredjedel som inte alls drack. - Man super så mycket att man hamnar i all världens olyckor. Man drunknar, brinner inne och fryser ihjäl, säger Leif Rantala. Ta tag i problemet Men det här är inget unikt för samer - hela Ryssland är hårt drabbat av alkoholen, säger Aleksander Kobelev, ordförande för Oosmo, Murmanskområdets sameförening. - Det här är ett problem som hela det ryska samhället måste ta itu med. Men vi vill också jobba på ett professionellt och systematisk sätt för att tillsammans med forskare, läkare och psykologer få igång ett projekt för att ta tag i samernas alkoholvanor, säger Aleksander Kobelev.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".