Samer på Kola-halvön vill ha eget parlament

Nu har även samerna på Kola-halvön börjat strävandet efter ett eget parlament. - Det tar tid, men vi försöker, säger Anna Prakhova, ordförande i Barentsrådets urfolksgrupp
Företrädare för samerna har i dagarna träffat både centrala och regionala myndigheter i Murmansk för att diskutera sin situation. Anna Prakhova är de ryska samernas representant i Barentsrådets arbetsgrupp för urfolksfrågor och en av pådrivarna när det gäller samiska frågor på Kola-halvön. Hon tror att det är möjligt att inrätta någon form av samiskt parlament på Kola-halvön. - Jag tror det är möjligt att inrätta ett forum som liknar ett parlament, säger Anna Prakhova. Fullt möjligt Anna Prakhova säger att det är fullt möjligt att inrätta ett samiskt parlament på Kola-halvön. Hon berättar att samerna på Kola har haft en form av egna parlament i de gamla samiska siida-systemen som levde kvar betydligt längre på Kola-halvön - på sina håll en bit in på 1900-talet. Det var i förra veckan som Anna Prakhova tillsammans med företrädare för de två samiska organisationerna Oosmo och Kola sameförening bland annat fick träffa representanter från det ryska justitiedepartementet. Det fanns tre punkter på dagordningen; den ekonomiska och sociala situationen för urfolken i Murmansk-regionen, inrättandet av ett samiskt center i Murmansk och framförallt hur samerna själva ska få ett större inflytande över sina egna angelägenheter. Urholkade rättigheter Samerna vill med andra ord ha en bättre dialog med de ryska myndigheterna och mötet i Murmansk är ett första steg i den riktningen - och på längre sikt är målsättningen att inrätta att en form av folkvalt samiskt parlament. De samiska rättigheterna är urholkade på Kola-halvön och utländska intressen har bland annat köpt fiskerätter på Kola-halvön utan att samerna ens blivit tillfrågade. - Det kommer att ta tid men vi ska försöka, säger Anna Prakhova.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".