Skolverket granskar sameskolornas verksamhet

Hur lever sameskolstyrelsen upp till de krav som staten ställt i lagar och förordringar, det försöker nu skolverket ta reda på.
Skolverket har till uppgift att utöva tillsyn över skolverksamheten i landets alla skolor och den här gången har man valt att besöka alla sameskolor, från Karesuando i norr till Tärnaby i söder. Sex års intervaller Granskningarna genomförs med sex-års intervaller. Och i år har turen kommit till sameskolorna. Syftet är att granska om sameskolstyrelsen uppfyller de krav som ställs i bl a skollag, läroplan och förordningar. Tillsynen av sameskolan kommer att inriktas på hur styrelsen styr och kontrollerar verksamheten. Och hur dom olika skolorna arbetar för att uppfylla de krav som ställs på verksamheterna. Någon kvalitetesmässig värdering till exempel om verksamheten är bra eller dålig görs däremot inte. Samiska perspektivet Det som Mats Löwing ser som intressant med sameskolan är, hur man utnyttjar det samiska perspektivet. För likheterna är ändå stora mellan den vanliga kommunala skolan och sameskolan. - Hur utnyttjar sameskolan det här friutrymmet? Är man för försiktig, eller är man för vidlyftig? Jag vill betona att det som är intressant är att det är inte dom olika sameskolorna vi tittar på. Det är sameskolstyrelsen som ansvarig. Det är där kritiken, eventuell kritik riktas. Det är inte mot dom enskilda skolorna, säger Mats Löwing, undervisningsråd vid skolverket. Senast i september räknar Skolverket med att tillsyns-rapporten ska vara klar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".